Stil voorjaar

Prachtig voorjaarsweer vandaag. Typisch zo’n dag waarop fietsers er massaal op uittrekken en de terrassen bomvol zitten. Helaas ligt dat nu even anders. Het is stil op straat. Een enkeling laat de hond uit, doet gehaast een boodschapje of maakt – schichtig rondkijkend – een wandelingetje. Scholen en horeca zijn al de hele week gesloten. Koning Corona heeft het land stevig in zijn greep. En niet alleen het onze trouwens.

Het aan huis gekluisterd zijn went verrassend snel. Ik pak klusjes op waar ik eerder niet aan toekwam. Iedere dag probeer ik wat tijd vrij te maken voor het orkest, de Franse les en oefeningen van de fysiotherapeut. En tijdens het opruimen van mijn werkkamer vind ik spullen waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. Af en toe wil ik een ander mee laten lezen en stuur het per mail door. Samen lachen we om ons gezamenlijk verleden. Veel gooi ik weg; de papiercontainer hapt gretig toe.

Iedere dag wil ik wel even een frisse neus halen. Toch op z’n minst wat klusjes in de tuin of een boodschap in de buurt, maar nog veel liever een fietstochtje. Alleen, want de meeste fietspaden zijn niet berekend op een tussenruimte van 1,5 meter. Het voelt als spijbelen. In de coronastille straten blijf ik alert op tegenliggers die te dichtbij dreigen te komen. Op smallere fietspaden wijk ik regelmatig uit naar de stoep of de berm en zie dat tegenliggers mij dankbaar toeknikken. Maar op andere plekken zijn het vooral de rebels uitziende jongeren die ineens braaf midden op het voetpad blijven lopen, waar dat onder de huidige omstandigheden niet altijd meer kan. Ze zijn zeer geconcentreerd bezig met hun telefoon en lijken zich totaal niet te bekommeren om de omgeving.

Vanmiddag maak ik weer een rondje. De foto’s die ik eerder deze week maakte voor een nieuw artikel zijn niet naar mijn zin en ik heb nu gezien hoe ik het anders wil. Maar zonder een vakfotograaf aan mijn zij blijft het aanploeteren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.